bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Український ринок тренінгових послуг для ОГС: ”Топ-Кая”
29.07.2011

На Ярмарку інституційного розвитку, який відбувся 14 липня у м. Запоріжжя улюбленцем публіки став тренінговий провайдер з Бахчисараю - громадська організація "Топ-Кая".

ГУРТ вирішив дізнатись більше про діяльність цього тренінгового провайдера. Пропонуємо читачам порталу ГУРТ літнє бліц-інтерв'ю з керівником "Топ-Каї" -  Олександрою Целіщевою.

Олександра Целіщева, "Топ-Кая"

ГУРТ: Отже, як ви себе охарактеризуєте?
- Себе як людину чи організацію?

ГУРТ: як людину
- Охарактеризую себе - як останнього романтика кримського третього сектору, до того ж україномовного.

ГУРТ: До речі, чого україномовного? Звідки такий вибір?
- Вибір свідомий, витоки якого - в громадянському русі перед помаранчевою революцією (я тоді вчилася в Києві). А зараз прагну принаймні своїм використанням української мови частково зруйнувати стереотипи про Крим. Також ми позиціонуємо нашу організацію як україномовну, і більшість своїх тренінгів проводимо українською мовою, при чому жодного разу ніяких суттєвих конфліктів з цього приводу не було.

ГУРТ: Як ви потрапили в громадський сектор?
- Це громадський сектор потрапив в мене :).  Десь в 9 класі я потрапила на тренінг з виборчих технологій, де була наймолодшою, єдиною дівчиною і майже єдиною слов'янкою. Потім було волонтерство в організації Айдин (Світоч), потім молодіжна організація "Молоді реформатори". З такою активною громадською позицією закінчила школу і поїхала поступати в Київ. Мріяла про Могилянку, але поступила в КНУ ім. Тараса Шевченка.

За докиєвський період дуже вдячна кримськотатарським активістам - в Бахчисараї в той час (кінець 90-их) було дуже багато кримськотатарських молодіжних організацій, в яких я змогла себе реалізувати. Вже в київському університеті я брала активну участь в роботі Студентського братства Святого Володимира та в Громадянській кампанії Пора. Коли після третього курсу приїхала додому, Айдер Халілов, який зараз очолює кримську програму UNITER, порадив не займатися революцією, а піти волонтером в Творчий Центр ТЦК, що я і зробила в 2004, а потім ще повернулася туди в 2007 менеджером проектів. Тобто гарний менеджмент в мені – багато в чому від ТЦК, а громадська позиція - від кримськотатарського руху 90х.

ГУРТ : До речі, що означає "Топ-Кая"? Звідки така назва?
- "Топ-Кая" - це власна назва, так називається скеля в старій частині Бахчисарая. Назва з'явилася через те, що юстиція не хотіла нас реєструвати просто як центр регіонального розвитку, а вимагала унікальної назви. Власне, зараз ми дуже радіємо, що є ця назва, бо центрів регіонального розвитку багато, а "Топ-Кая" - одна.

ГУРТ: Як виглядає Ваш робочий день? Є якісь професійні хитрощі?
- Хм.. день виглядає насправді завжди по-різному. Вільний графік - щастя громадського діяча, коли періодично можна довго спати і працювати вдома, і горе - коли на вихідних в тебе завжди тренінги, а не сімейні справи. Про вихідні - це абсолютно про мене - бо майже щотижня я проводжу або організую тренінги.

ГУРТ: До речі, про сім’ю. Ваш чоловік, кажуть, теж тренер?
- На даний момент я ще незаміжня, а особисте життя намагаюся не поєднувати з професійним.

ГУРТ: Ви вважаєте себе успішною?
- Центр "Топ-Кая" вважаю успішною організацією, бо за достатньо короткий час (організація зареєстрована в 2008) ми не просто реалізували ряд хороших проектів, але і здобули репутацію, вдячних клієнтів і надійних партнерів, якими дуже пишаємося. Про себе особисто можу сказати, що я успішна людина, але для мене мірило успіху це, в тому числі, і розвиток - тому найбільші успіхи попереду, а зараз більше переймаюся власним розвитком і розвитком організації.

ГУРТ: Коли Ви зрозуміли, що "Топ-Кая" може бути гравцем на тренінговому ринку? У Запоріжжі Вас обрали улюбленцем публіки. В чому Ваша фішка?
- Вперше зрозуміла це завдяки відгукам учасників тренінгів, які порівнювали наші тренінги з іншими на цю ж тему і казали щось на кшталт - нарешті ми зрозуміли цю тему. Однієї окремої фішки назвати не можу, і можливо її і немає. Але якщо об'єднати досвідчених тренерів, шукати і розробляти актуальні теми для тренінгів, гарно робити свою роботу, дбати про зміст більше ніж про форму, приділяти багато уваги навчанню та плідно співпрацювати з партнерами, то успіх стає прогнозованим

ГУРТ: Як би ви охарактеризували стиль "Топ-Каї"? Можна з чимось порівняти.
- Зараз для тренерів багато викликів - від них постійно вимагають інновацій, нових форм, нових методів. Це звичайно дуже класно, але часто тут губиться професіоналізм, губиться зміст. Наш стиль як тренінгового провайдера - це дбати про зміст, і дуже відповідально ставитися до того, що отримають люди на твоєму тренінгу. Це не дуже популярна теза в світлі сучасного потягу до інновацій. Навіть не знаю з чим цей стиль порівняти.

ГУРТ: Хто Ваші тренери? Як Ви їх підбираєте?
- Зараз ми маємо три основних напрямки тренінгів. Перше - це стратегічне планування, розвиток територій та організацій. Розробкою цього напрямку займається експерт з регіонального розвитку Леонід Целіщев, мій батько. Він більше 20 років розробляє методики та проводить тренінги в цій темі. Другий напрям - це розробка та менеджмент проектів, лідерство, робота в команді, інформаційні кампанії і.т.д. Головний тренер цього напрямку - Андрій Круп'як, який також є членом інших тренінгових команд, в тому числі міжнародних. Європейською інтеграцією та неформальною освітою в більшості займаюся я.

До проведення тренінгів ми залучаємо інших тренерів з нашої команди та тренерів з партнерських організацій. Інколи трапляється так, що нам замовляють розробку тренінгів або нові модулі. Тоді ми не видумуємо велосипедів, а залучаємо найкращий досвід, співпрацюючи з партнерами. Ще один шлях залучення тренерів - це співпраця з чеськими партнерами, організацією People in Need, o.p.s. , завдяки тривалому партнерству ми запрошуємо наших колег з Чехії або отримуємо доступ до методичних розробок.

ГУРТ: Чого не вистачає українським ОГС-сервіс-провайдерам?
- Професіоналізму, етичності та відповідальності за свої послуги.

ГУРТ: Яка вона конкуренція на нашому тренінговому ринку?
- Непрозора. Дуже часто все вирішується ще до виникнення конкуренції. Але є і зрушення і цьому - той самий ngomarket, ярмарки ГУРТа - це все потрошки спонукає третій сектор тяжіти якраз до гарної конкуренції, до покращення послуг та до більш ширшого вибору провайдерів.

ГУРТ: У Вас є професійні амбіції? Які найближчі плани?
- Професійні амбіції в мене є. Найбільша з них - це не загубити в професіоналізмі свої ідеали, як би пафосно це не звучало. Щодо найближчих планів - як тренінговий провайдер ми плануємо просувати свої продукти по всій території України, особливо це стосується наших унікальних пропозицій - стратегічного планування організацій та територій, розробок з міжкультурного навчання та європейської інтеграції.

ГУРТ: 3 поради читачам порталу ГУРТ
- Можу порадити інвестувати в людські ресурси, не боятися партнерства та відповідально ставитися до того, що ви робите.

Матеріал підготовлено у рамках проекту «Інвестуймо в інституційний розвиток громадянського суспільства», що реалізується в межах програми«Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та виконується Pact, Inc.

P.S. Про кого з українських тренінгових провайдерів, які пропонують послуги для ОГС, Ви б хотіли дізнатись більше?

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.